G-ZQSFN5TZ2F
top of page
Zoeken
  • Canida

Eerste hulp bij adoptie


Ga je binnenkort een hond adopteren en wil je goed voorbereid zijn? Hieronder worden alvast enkele belangrijke tips gegeven.



een hond adopteren

Bezint eer je begint


Een hond adopteren en een warme thuis geven, is een heel mooi gegeven. Toch moet men op voorhand goed beseffen dat een asielhond bagage met zich meebrengt. Een hond adopteren kan je leven op zijn kop zetten. Achtergelaten worden door het baasje en weggehaald worden uit de vertrouwde omgeving is een enorm traumatische ervaring. Je weet veelal niet wat de hond in het verleden allemaal heeft meegemaakt. Zo kan de hond wanneer je hem in huis haalt gedrag vertonen die je in eerste instantie niet had verwacht:


- extreem angstig zijn

- grommen en blaffen naar een gezinslid

- niet alleen thuis kunnen blijven

- je spullen vernielen

- uitvallen aan de lijn

- de buurt bij elkaar blaffen

- niet rustig kunnen zijn in huis

- in huis plassen

- ,…


een hond adopteren

Gaat het nu om een hond uit een Belgisch asiel of om een buitenlandse straathond. De basisbehoeftes zijn hetzelfde.



Leg niet teveel druk op je hond


In de eerste periode dat je hond bij jou is, leg je liever niet te veel druk op hem. Begin niet gelijk te trainen op commando’s of massaal vrienden en familie uit te nodigen. Geef hem eerst tijd om op zijn plooi te komen bij jullie.



Rust


Honden die uit een asiel komen of met het vliegtuig naar België zijn overgebracht, waren langdurig onderworpen aan stress. Waar deze honden behoefte aan hebben, is rust. Je kan dit vergelijken met mensen die na een lange periode van stress, thuis zitten met een depressie of burn out. Ze worden thuis gezet van de dokter om uit te rusten. Pas hierna gaan ze hun sociale contacten terug opbouwen. Dit is bij honden niet anders.



een hond adopteren


Het beste is om je hond in de eerste weken niet direct mee naar buiten te nemen om te wandelen en andere honden te ontmoeten. Ze zijn hier vaak nog niet klaar voor. Ze moeten nog wennen aan hun nieuwe woonplaats en aan hun eigenaars. Het laatste wat ze nodig hebben, is overladen worden met externe prikkels. Ik zie jullie al denken “maar hij moet toch zijn behoeftes doen?” juist! Maar dit kan ook in de tuin, op de koer of binnen op een puppy pad. Dit is tijdelijk en enkel tot de hond zich veilig voelt in huis en bij jou. In het slechtste geval kan je heel kort naar buiten gaan om de behoeftes te doen.



Veiligheid


Wanneer een hond zich thuis nog niet veilig voelt, kan deze zich onmogelijk al veilig voelen in de buitenwereld. Wij weten dat we hen uit een slechte situatie hebben gehaald en dat we goed voor ze gaan zorgen. De hond weet dit niet. De enigste manier waarop je hond dit kan begrijpen, is door positieve ervaringen op te doen. En dit vraagt tijd.


Less is more


Soms kan teveel je best doen, het omgekeerde effect veroorzaken. Probeer direct oogcontact te vermijden met je hond, dit kan erg bedreigend overkomen. Wanneer je hond ligt te slapen in zijn gloednieuwe mand, laat hem daar dan met rust. Probeer de hond niet constant aan te raken en te strelen maar laat deze zelf contact zoeken met je. Zorg ervoor dat je hond meerdere plekjes heeft in huis waar deze kan rusten en zich veilig voelt. De hal waar vreemde mensen binnenkomen is bijvoorbeeld geen goede keuze. Kijk waar je hond zelf vaak gaat liggen en maak daar een leuk plekje van. Honden die zich niet veilig voelen, steken zich graag weg. Zet bijvoorbeeld een bench en leg er een deken over. Laat hierbij dan zeker altijd de deur open.


Meesters in het ontsnappen!


Wees extra voorzichtig wanneer de voordeur open gaat. Honden die zich nog niet veilig voelen, hebben vaak de neiging om weg te lopen. De deur gaat open en ze schieten als een speer de deur uit. Wees hiervoor op je hoede. Dit gebeurd enorm veel met adoptiehonden.

Zorg dat je tuin goed omheind is en nergens gaatjes zijn. Je zou er van staan te kijken waar een hond allemaal door kan raken.


Positieve ervaringen


Wanneer je merkt dat je hond je begint te vertrouwen en hij zelfzeker door het huis loopt, kan je eens proberen met hem naar buiten te gaan. Neem hiervoor babystapjes. De eerste keren kan het volstaan dat je gewoon in een straal van een paar meter rondom je huis blijft. Herhaal dit de dagen erna. Wanneer je hond hier goed op reageert, kan je wat verder gaan. Gaat dit goed dan zorg je voor positieve ervaringen en dit is de basis voor het veiligheidsgevoel van je hond.



Voorspelbaarheid


Wanneer je hond een vaste dagelijkse structuur heeft, weet hij wat hij mag verwachten en dit geeft hem een veiliger gevoel. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je hem elke dag op vaste tijdstippen eten geeft en zijn behoeftes laat doen maar ook dat wanneer jullie gaan wandelen jullie telkens naar één van de vaste wandelroutes gaan. Wanneer je elke dag een andere plaats kiest om te wandelen, weet je hond op voorhand niet wat hij mag verwachten. Honden die het moeilijk hebben om te wandelen en vaak uitvallen aan de lijn naar andere honden hebben hier zeker baat bij.



adoptiehond


Ware aard


Na verloop van tijd (dit kan weken tot maanden zijn), zal je zien dat het echte karakter van je hond naar boven komt. De reden hiervoor is dat je hond in het begin de situatie nog wat moet aftasten. Na verloop van tijd kan je veranderingen merken zoals bijvoorbeeld het waaks worden naar vreemden die het erf passeren of een hond die speelser begint te worden, meer om aandacht of knuffels vraagt,...


Vergeet vooral niet al je liefde te geven aan je nieuwe gezinsgenoot. Dit is minstens even belangrijk als alle andere tips!
















0 opmerkingen

Comentários


bottom of page